Liever één keer met Sneeuwwitje dan zeven keer met de dwergen

cabaret

De toon van de voorstelling van Maarten Willemse is licht en humoristisch, maar er komen een paar serieuze thema’s aan bod: gepest worden en je buitengesloten voelen. En hoe je dan voor jezelf op kunt komen. En hoe je kunt integreren in de groep en de maatschappij zónder jezelf te verloochenen.

Maarten zoekt in zijn voorstelling op een speelse manier uit hoe je dat nou allemaal het beste aan kunt pakken. Hij zoekt ook graag en vaak het contact met de leerlingen op. Als ze een opmerking maken of een vraag hebben gaat hij er graag op in en improviseert hij er op los. Zijn act heeft een hoog tempo, is visueel en bevat een mix van cabaret, stand-up comedy, percussie, gitaar, rap, beatbox, zang en… magic.

Er zijn drie verschillende versies van de voorstelling: voor vmbo, havo/vwo en voor gelegenheden waarbij alle niveaus door elkaar zitten. Bovendien past Maarten de voorstelling op een subtiele manier aan de leeftijd van de leerlingen: een 13-jarige vindt immers andere grappen leuk dan een 17-jarige. De thematiek is dezelfde, de verschillen zitten in bijvoorbeeld de woordkeus, tempo en “doordenkgehalte” van de grappen.

Maarten won in 2006 Zilver op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Dit is een speciaal voor het voortgezet onderwijs herschreven versie van zijn prijswinnende voorstelling.

Over deze voorstelling schreef de landelijke pers:

“Enorme muzikaliteit.” Het Parool

“Vlotte babbels… blakend van het zelfvertrouwen.” De Telegraaf

“Mooie, geëngageerde conference.” De Volkskrant

“Een geboren verteller. Je gaat van Maarten houden: hij is ontwapenend, leuk, intelligent en innemend.” Juryrapport Amsterdams Kleinkunst Festival.

Voor een filmpje met enkele fragmenten uit Maartens theatervoorstellingen:

https://www.youtube.com/watch?v=CMCmvNB7vkI

(Let op: hierin zitten ook een stukjes uit voorstellingen voor volwassenen bij. U krijgt wél een indruk van zijn persoonlijkheid en stijl).

 

Enkele reacties:

“Wat een geweldige voorstelling! Ik was zo enthousiast dat ik voor Maarten en zijn technicus tussen de twee voorstellingen in een fles wijn ben gaan kopen. Ik vond het uitzonderlijk knap hoe Maarten de leerlingen vanaf het eerste moment voor zich innam, hoe hij in hun eigen taal en over hun belevingswereld met ze communiceerde en hoe hij ze moeiteloos meenam in de achterliggende thema’s.”

“Dit was al het zesde optreden dit jaar van Maarten bij ons. Ik had dit keer alle collega’s ook uitgenodigd omdat niemand geloofde dat hij deze groep echt 45 minuten stil en geboeid kon houden. Ze stonden met open mond te kijken naar hoe de leerlingen de hele voorstelling ademloos hebben geluisterd. En hoe ze daarnaast natuurlijk veel en hard hebben gelachen.”

“Een bijzonder fijne en professionele samenwerking. Maartens technicus nam ruim van tevoren contact op om even alles te checken. We moesten door omstandigheden op de dag zelf veel improviseren, maar daar gingen zowel Maarten als zijn technicus moeiteloos in mee. En hij hield de leerlingen (5 VWO) drie kwartier op het puntje van hun stoel met zijn mooie verhalen, enorme muzikale vaardigheden en spitsvondige grappen. In de interactie viel op hoe goed hij de belevingswereld van de leerlingen aanvoelt en ze elke keer aan het lachen weet te krijgen.”

“De voorstelling van Maarten, de cabaretier, was écht goed. De leerlingen, 4theoretisch en 4kader waren zeer geboeid. Drie kwartier lang ademloos de aandacht kunnen vasthouden zegt genoeg voor deze groep ! Ik wilde jullie dat even laten weten.”


 
Algemene gegevens
Maarten Willemse  
12/18 jr 
Maarten Willemse 
5x3x3 
45
 
180 / 500
 
45 
30
 
30 
Prijzen
€1383,- voor de eerste voorstelling,, €754,- voor een tweede uitvoering, op dezelfde dag in dezelfde accommodatie 
Afbeeldingen
Recensies
(Houdt-van Geffen namens Houdt-van Geffen, M. op maandag 19 april 2010)
De voorstelling van Maarten , de cabaretier,  was echt goed. De leerlingen, 4theoretisch en 4kader waren zeer geboeid.
Drie kwartier lang de aandacht kunnen vasthouden zegt genoeg!
 
Ik wilde jullie dat even laten weten.
 
groeten Dyonne Schrijer, Het Slatink uit Deventer